Met de jaarlijkse Stads- en Wijkmonitor geeft het gemeentelijke bureau Onderzoek en Statistiek (O&S) een beeld van de staat van de stad en deelgebieden daarbinnen.
Staat van de stad: inleiding
De statistieken en in de afgelopen jaren uitgevoerde onderzoeken geven over het algemeen een positief beeld van Nijmegen en de Nijmeegse wijken. Nijmegen scoort goed als het gaat om de woonaantrekkelijkheid, het inwonertal is sterk gegroeid en er zijn veel nieuwe woningen gebouwd. Wel is het niet eenvoudig om een woning te vinden. De kansen op het toegewezen krijgen van een huurwoning zijn nog steeds laag en het aanbod bestaande koopwoningen is flink gedaald met een forse stijging van de prijzen tot gevolg.
Het aantal banen is na vijf jaren van daling weer licht aan het groeien en de werkloosheid is sterk aan het dalen.
De waardering voor de binnenstad is hoog. Diverse gegevens wijzen op een functieverschuiving: van een ‘place to buy’ naar ook een ‘place to meet’. Het aantal hotelovernachtingen is flink toegenomen.
Bewoners zijn bereid om mee te werken aan het streven naar een duurzame stad, het energieverbruik is vanaf 2008 gestaag gedaald en de stad scoort goed in afvalscheiding. Wel stokt de laatste jaren de daling van het energieverbruik van huishoudens.
Het aandeel huishoudens onder de lage-inkomensgrens (met kans op armoede) is de laatste jaren licht gedaald en minder Nijmegenaren dan enkele jaren geleden geven aan dat hun financiële situatie slecht is. Op het vlak van de ervaren gezondheid en leefstijl zijn er diverse verbeteringen. Wel ontvangen nog steeds veel Nijmegenaren een bijstandsuitkering, is het aandeel huishoudens dat langdurig (minstens 4 jaar) een inkomen onder de lage-inkomensgrens ontvangt gestegen, is het aantal personen dat zich eenzaam voelt gestegen en blijft een groep kwetsbare huishoudens veel hulp en ondersteuning vragen. Ook blijft het woon- en leefklimaat in enkele wijken en diverse buurten binnen wijken om extra aandacht vragen.