Drie onderdelen
De Stads- en Wijkmonitor bestaat uit drie onderdelen:
- Hoofdopgaven: vanaf editie 2019 van de Stads- en Wijkmonitor zullen we informatie opnemen over de hoofdopgaven in de bestuursperiode 2018-2022. Ook kunt u onder 'hoofdopgaven' een samenvatting van de Stads- en Wijkmonitor vinden.
- Programma’s: informatie over de onderwerpen binnen de beleidsprogramma’s (bijvoorbeeld economie en toerisme, werk en inkomen, bereikbaarheid, openbare ruimte en veiligheid).
- Wijken: informatie over de ontwikkelingen en stand van zaken in de 35 Nijmeegse woonwijken.
Zoeken van informatie
U kunt in de Stads- en Wijkmonitor gebruiken voor het zoeken naar kerncijfers en samenvattingen of voor het zoeken naar meer achtergrondinformatie:
- Bent u op zoek naar enkele kerncijfers over een onderwerp: als u op een programma klikt, ziet u een aantal figuren met kerncijfers (dashboard).
- Voor meer uitleg over een onderwerp kunt u binnen de programma’s onderwerpen aanklikken (bij het programma veiligheid bijvoorbeeld ‘inbraak en diefstal’, ‘geweld’, ‘vernieling en overlast’ en ‘veiligheidsbeleving’).
- Voor het zoeken van informatie over een specifiek onderwerp kunt u ook gebruik maken van de zoekmachine in de website van de Stads- en Wijkmonitor.
- Wilt u weten wat het algemene beeld voor de Nijmeegse wijken is, kijk dan bij het programma wijkontwikkeling.
- Wilt u meer weten over een afzonderlijke wijk, ga dan naar ‘wijken’ en kies de betreffende wijk.
- Wilt u meer weten over een specifiek onderzoek dat in de Stads- en Wijkmonitor wordt genoemd? De uitkomsten van door O&S uitgevoerde onderzoeken kunt u vinden via: https://www.nijmegen.nl/over-de-gemeente/nijmegen-in-cijfers/onderzoek-over-nijmegen
In de Stads- en Wijkmonitor komt u regelmatig de term benchmarksteden tegen. Het gaat om de vaste set van steden, die bureau Onderzoek en Statistiek sinds 2013 bij stedenvergelijking hanteert. Bij de keuze voor die set is gekeken naar drie criteria: wel of geen kennisstad, bevolkingsomvang en nabijheid. De set ziet er als volgt uit: zeven kennissteden (studentensteden) met tussen de 120.000 en 230.000 inwoners (Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen en Tilburg) en Arnhem (stad van vergelijkbare omvang nabij Nijmegen).