Waardering voor binnenstad toegenomen
De algemene waardering van bezoekers voor de Nijmeegse binnenstad ligt in 2016 op 7,5. Dat is net zo hoog als in 2014 én is het hoogste cijfer sinds de start van de peilingen onder bezoekers twintig jaar geleden. In 2016 zijn de rapportcijfers van bezoekers voor de fietsstallingsmogelijkheden, de bereikbaarheid met de auto, de parkeermogelijkheden, de parkeertarieven, het groen, de veiligheid en de inrichting duidelijk hoger dan in 2012.
Ook bij Nijmegenaren is de waardering voor de binnenstad toegenomen; in 2017 is 69% het eens met de stelling dat Nijmegen een aantrekkelijke binnenstad heeft, tegenover 64% in 2013.
Figuur: % Nijmegenaren eens met stelling ‘Nijmegen heeft een aantrekkelijke binnenstad’. Bron: Burgerpeiling, O&S.
Van 'place to buy' naar 'place to meet'
Diverse gegevens laten een functieverschuiving voor de binnenstad zien: van een ‘place to buy’ naar ook een ‘place to meet’: de jaaromzet van de detailhandel is afgenomen, het aantal passanten tijdens de winkeluren lijkt te dalen terwijl het totaal aantal betaalde parkeeruren tijdens en buiten de winkeluren die daling niet vertoont, het bezoek groepeert zich meer rond het weekend en minder op de dinsdag-donderdag, de werkgelegenheid in de horeca is gegroeid en steekt inmiddels de detailhandel naar de kroon als grootste binnenstedelijke werkgever, het aantal evenementen in de binnenstad is toegenomen en het aantal bezoeken aan de culturele podia is gestegen. In 2016 werden er 625.000 bezoeken aan de gesubsidieerde podia gebracht, versus 492.000 in 2013. Het nieuwe Doornroosje speelt een belangrijke rol hierin, maar ook bij andere podia is er sprake van groei.
Figuur: Banen in de detailhandel en de horeca, Nijmegen-Centrum; bron: PWE-Gelderland 2017.
Het percentage leegstaand winkelvloeroppervlakte nam in 2015 en 2016 duidelijk af, na een stijging in de jaren daarvoor. In 2017 steeg de leegstand weer, maar als we het voormalige Topshelf-pand niet meerekenen, komen we onderliggend op een voortgaande daling tot 6,5%. De werkgelegenheid in het stadsdeel Nijmegen-Centrum stabiliseert de laatste jaren op circa 14.500 banen, na een daling tussen 2011 en 2013. In 2016 was het aantal banen in de horeca in Nijmegen-Centrum voor het eerst groter dan het aantal banen in de detailhandel.
Al langere tijd neemt het aantal hotelovernachtingen in Nijmegen flink toe. De laatste jaren groeit ook de hotelcapaciteit. Wel is de hotelcapaciteit in vergelijking met de benchmarksteden nog steeds laag.
Na afloop van het speciale evenementenjaar 2016, zien we dat de waardering van Nederlanders voor Nijmegen gestegen is. De belangrijkste redenen voor mensen van buiten de stad om Nijmegen te bezoeken veranderden niet: het bezoeken van bekenden, winkelen, het bekijken van de binnenstad, horecabezoek en wandelen en fietsen in de omgeving.
Woon- en leefklimaat centrum onder druk
De woonfunctie is belangrijker geworden, onder meer door nieuwbouw en verkamering van panden (+1.800 bewoners in de wijk Stadscentrum vanaf 2013). Bewoners van Nijmegen-Centrum waarderen hun woonbuurt als plek om te wonen en leven in 2017 met een 7,5 (gemiddeld voor Nijmegen). Wel is het woon- en leefklimaat in de afgelopen jaren wat verslechterd, onder meer omdat het centrum steeds sterker een gebied is voor evenementen, uitgaan en vertier, wat tot meer overlast leidt. Het valt wijkprofessionals op dat er weinig collectiviteit en samenhang tussen bewoners in Nijmegen-Centrum is. De score voor de sociale kwaliteit op basis van de Burgerpeiling is flink lager (gedaald van 5,1 in 2015 naar 4,7 in 2017) dan het gemiddelde voor Nijmegen (5,8).
Hierbij hoort de opmerking dat de situatie in de wijk Stadscentrum verschilt van die in de wijk Benedenstad: Stadscentrum scoort beneden het gemiddelde voor de leefbaarheid en het sociaal klimaat, Benedenstad scoort op beide punten gemiddeld.
Figuur: Samenvatting van uitkomsten voor de wijk Stadscentrum uit de Wijkmonitor. Oranje en rode vlakken staan voor scores beneden het gemiddelde, licht- en donkergroene vlakken voor scores boven het gemiddelde.