Het aantal cliënten voor maatwerkvoorzieningen binnen de Wmo is de laatste jaren licht toegenomen. Wel zijn er verschillen tussen de verschillende zorgsoorten. De totale kosten in 2016 bedroegen zo'n 60 miljoen euro (voor Nijmeegse cliënten). Uit de cliëntervaringsonderzoeken uit 2016 en 2017 komt een overwegend positief beeld.
Aantallen cliënten
Het aantal cliënten dat een beroep doet op maatwerkondersteuning vanuit de Wmo is in 2017 ruim 11.000. Dit is dus exclusief de aantallen die een beroep doen op algemene Wmo-voorzieningen van bijvoorbeeld welzijns- en vrijwilligersorganisaties. Daarbij is op het peilmoment derde kwartaal 2017 het aantal cliënten hulpmiddelen (rolstoelen, vervoer en woonvoorzieningen) het grootst (bijna 6000). Daarna volgen de cliëntenaantallen voor huishoudelijke hulp (ruim 4000) en ondersteuning (ambulante begeleiding en dagbesteding, samen ruim 3000). Het aantal Nijmegenaren dat een beschikking heeft voor zorg met verblijf (beschermd wonen GGZ) is ongeveer 1000. Het totaal van de vier onderscheiden zorgsoorten is hoger dan 11.000 omdat een aanzienlijke groep van meerdere soorten voorzieningen gebruik maakt.
n 2016 is er sprake geweest van een toename met 500, m.n. bij de hulpmiddelen. In de eerste maanden van 2017 was er verder een flinke stijging van het aantal cliënten met ambulante begeleiding, terwijl daarbij ook de intensiteit (zwaarte, duur) van de lijkt te zij toegenomen.
Figuur: Ruim 11.000 cliënten Wm in zorg eind 2017.
Figuur: Aantallen cliënten Wmo in zorg per zorgsoort.
In absolute zin zijn Oost en Dukenburg de stadsdelen met de meeste cliënten. In relatieve zin, d.w.z. gecorrigeerd naar het aantal inwoners per stadsdeel, zijn dat Hatert (ca. 14% van de volwassen bevolking), gevolgd door Zuid, Nieuw-West en Dukenburg (ca. 12%).
Figuur: Cliënten Wmo naar stadsdeel.
Kosten
Op basis van de beschikbare gegevens uit de gemeentelijke administratie waren in 2016 de totale jaarlijkse kosten voor Wmo-maatwerkvoorzieningen voor inwoners van Nijmegen circa 60 miljoen euro. Verreweg de grootste kostenpost wordt gevormd door de verblijfsvoorzieningen (beschermd wonen GGZ). Hier gaat voor de Nijmeegse cliënten bijna 30 miljoen euro in om (en 48 miljoen als we de regionale cliënten meetellen; voor beschermd wonen voert Nijmegen een centrumfunctie uit). Daarna volgt de (ambulante) ondersteuning met 16 miljoen. Hieronder vallen begeleiding en dagbesteding. De huishoudelijke hulp en hulpmiddelen (vervoer, rolstoelen, woonvoorzieningen) komen daar achter met resp. 11 en ruim 3 miljoen euro per jaar, terwijl daarbinnen de meeste cliënten voorkomen. De gemiddelde kosten per cliënt zijn dan ook bij ondersteuning (4500 euro) en vooral verblijf (bijna 25000 euro) het hoogst.
Figuur: Indicatie kosten Wmo en jeugdhulp over 2016.
Figuur: Indicatie kosten zorgsoorten Wmo over 2016.
Cliëntervaringsonderzoeken
De cliëntervaringsonderzoeken uit 2016 en 2017 laten zien dat een ruime meerderheid (60 tot meer dan 70%) tevreden is met de wijze waarop de Wmo-ondersteuning (voor maatwerkvoorzieningen) geregeld moest worden. Het serieus nemen van de cliënt komt er het beste uit, de snelheid waarmee men werd geholpen blijft in waardering iets achter. Het rapportcijfer voor het regelen van de hulp is bijna 7. Relatief iets minder tevreden hierover zijn cliënten beschermd wonen en cliënten jonger dan 35 jaar. Uit de opmerkingen in de enquête blijkt de hoeveelheid hulp een aandachtspunt; sommige cliënten zouden meer ondersteuning willen. Daarnaast vragen de cliënten om aandacht voor de snelheid van het regelen van hulp.
De beoordeling van de kwaliteit van de verkregen ondersteuning valt nog iets beter uit. Meer dan 70% is tevreden over de diverse gemeten aspecten, met één uitschieter: bijna 80% geeft aan dat men zich met de hulp beter kan redden. Niettemin is het overall rapportcijfer in 2017 iets lager dan in 2016 (7,5 tegen 7,7).
Verder blijkt uit de resultaten dat de tevredenheid bij cliënten beschermd wonen wat achter blijft, terwijl cliënten met begeleiding juist meer tevreden zijn.
Aandachtspunten die uit de opmerkingen van respondenten naar voren komen zijn het wisselen van hulpverleners of het niet vervangen van hulpverleners bij afwezigheid.
Figuur: % Tevredenheid regelen ondersteuning Wmo.
Figuur: % Tevredenheid kwaliteit ondersteuning Wmo.