De gevolgen van de recessie zijn het grootst in de conjunctuurgevoelige Nijmeegse marktsector, vooral tijdens de tweede dip na 2011. Na 2013 is het vertrouwensherstel opmerkelijk sterk. Het aantal ondernemingen in Nijmegen is in 10 jaar verdubbeld.
Sterk vertrouwensherstel in de regionale marktsector na zware dubbele dip
Door de grote non-profitsector is de Nijmeegse stadseconomie als geheel relatief weinig conjunctuurgevoelig. Bínnen de profitsector is dat beeld net andersom: indicatoren als omzet- en exportprestatie van de marktsector in deze stad en regio laten traditioneel juist wat grotere schommelingen zien dan in Nederland als geheel. Regionaal (tot 2014 gebied Kamer van Koophandel, daarna stadsgewest Nijmegen) zien we in de conjunctuur-enquête Nederland (COEN) dat de recessie er flink inhakt na het derde kwartaal 2008. Bij de tweede dip (m.n. 2012 en 2013) zien we dat de uitslagen in deze regio over het algemeen ongunstiger zijn dan landelijk. Het vertrouwen zakt dieper weg dan landelijk en de investeringen vallen verder terug. Na 2013 volgt ook weer een sterker herstel: omzetgroei en toekomstverwachtingen stijgen regionaal harder dan landelijk. De laatste jaren groeien omzet en personeelssterkte gestaag door. Investeringen en toekomstverwachtingen laten na het tweede (top)kwartaal van 2017 een lichte terugval zien.
Figuur: Uitkomsten Conjunctuurenquête Nederland (COEN) regionaal en Nederland (regionaal is tot 2014 voor Kamergebied Centraal Gelderland, vanaf 2014 Stadsgewest Nijmegen). Bron: CBS.
Grote groei ondernemerschap
Het aantal Nijmeegse ingeschrevenen in het Handelsregister is de afgelopen jaren enorm gestegen en ligt begin 2017 inmiddels om en nabij de 17.000. Om en nabij een verdubbeling in de laatste 10 jaar. Daarbij speelt sterk mee dat in 2010 de inschrijvingsplicht is uitgebreid (o.m. vrije beroepen, non-profitdiensten). In dat jaar is de groei dan ook zeer sterk. Toch zien we ook in de overige jaren (ook na 2010) dat de groei van het ondernemerschap onder de Nijmeegse bevolking fors is. Van de zzp-ers in Nijmegen blijkt in 2014 dat 40% geen hoger inkomen als zelfstandige kent dan 15.000 euro. Het gemiddelde inkomen van ZZP-ers beliep 33.000 euro.
Figuur: Nijmeegse ingeschrevenen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (exclusief zakelijk beheer, linkeras) en startende ondernemingen (rechteras). Bron: Kamer van Koophandel.