Ook de komende jaren blijft de bevolking van Nijmegen groeien, daarover zijn alle prognoses het eens. Over hoe sterk die groei zal zijn, zijn er uiteenlopende scenario’s, van 180.000 tot meer dan 190.000 inwoners in 2030. De toename zal het sterkst zijn bij de groep zeventigers.
Groei in verschillende prognoses en scenario's
Het inwoneraantal van Nijmegen stijgt al 20 jaar. Of dat in de toekomst ook zo zal blijven is afhankelijk van verschillende ontwikkelingen die allemaal in meer of mindere mate onzeker zijn: in welke mate blijven studenten naar Nijmegen komen voor een opleiding, hoe zal het gaan met de bouw in de Waalsprong en het Waalfront, hoe ontwikkelt de economische situatie in Nijmegen en Nederland zich?
Daarom zijn in de Demografische Verkenningen 2015 twee scenario's doorgerekend: een waarin de huidige trends beperkt zijn aangepast, en een scenario waarin uitgegaan wordt van een wat sterkere terugloop van vestiging van studenten en een lager bouwprogramma.
In beide scenario's blijft het inwoneraantal van Nijmegen toenemen, maar wel in een wat lager tempo dan we de afgelopen jaren gezien hebben. Het inwoneraantal zal van 170.000 in 2015 stijgen tot 180.000 a 186.000 in 2030.
Naast de gemeentelijke prognose worden er ook verschillende landelijke prognoses met uitkomsten op lokaal niveau gemaakt. De twee bekendste zijn de Primos-prognose, die in lijn ligt met het gemeentelijk hoofdscenario, en de prognose van het CBS/PBL. De CBS-prognose schat een afwijkend hoog aantal inwoners voor Nijmegen in 2030 (196.000).
Figuur: Nijmeegse bevolkingsontwikkeling in verschillende prognose. bron: Demografische Verkenning 2015, Primos-prognose en CBS-prognose.
Toename het grootst bij zeventigers
Tussen 2015 en 2025 zal de vooral de groep mensen tussen de 70 en 80 jaar oud toenemen. In absolute cijfers met zo'n 4.000, relatief gezien met ongeveer 40%.
Deze ontwikkeling is redelijk zeker: de groei komt voort uit het ouder worden van de grote geboortegeneraties uit de jaren vijftig. Deze mensen wonen nu (meestal) al in Nijmegen.
In de jongere leeftijdsklasse is de toename onzekerder; deze hangt nog meer samen met verhuizingen die al dan niet kunnen doorgaan.
Figuur: Toe- en afname per leeftijdsgroep tussen 2015 en 2025, in hoofd- en alternatief scenario. Bron: Demografische Verkenning 2015.
Ontwikkeling van Nijmegen-Noord hangt samen met voortgang bouwprogramma
In Nijmegen-Noord wordt sinds het eind van de vorige eeuw gebouwd aan een nieuwbouwwijk met uiteindelijk rond de 12.000 woningen. Begin 2018 is ongeveer de helft daarvan gerealiseerd. De ontwikkeling van dit nieuwbouwgebied is een proces met horten en stoten geweest: juridische procedures en een economische crisis hebben de planning meerdere keren omver gegooid. Ook voor de toekomst is het waarschijnlijk dat er zich ontwikkelingen zullen voordoen die de voortgang van de bouw in Nijmegen-Noord zullen beïnvloeden. Het is dus zeker geen vaststaand gegeven dat de huidige planning (GREX 2017), met een afronding van de Waalsprong rond 2030, ook werkelijkheid zal worden.
Figuur: Inwoneraantal Nijmegen-Noord bij afronding Grex conform planning, en wanneer de Grex op halve kracht uitgevoerd zal worden. Bron: Waalsprongmonitor 2017.
Wanneer conform de Grex 2017 gebouw zal worden zal het aantal inwoners in Nijmegen-Noord toenemen van 17.000 in 2017 tot 32.000 in 2030. Bij een langzamere bouw stijgt ook het aantal inwoners langzaam.
In de leeftijdsopbouw van Nijmegen-Noord zal ook in de toekomst nog steeds een accent op kinderen en in toenemende mate jongeren liggen.
Groei en krimp
Krimpprocessen hebben de laatste jaren binnen demografische analyses veel aandacht gekregen. Hoewel Nederland als geheel groeit, en naar verwachting ook nog decennia lang, in een steeds trager tempo, zal blijven groeien, heeft een aantal perifeer gelegen regio’s en gemeenten in Nederland te maken met teruglopende bevolkingsaantallen.
Voor Nijmegen verwachten we niet dat het aantal inwoners zal gaan dalen. De gemeentelijke Demografische Verkenning berekent zo'n 180.000 à 186.000 inwoners voor 2030. De twee landelijke prognoses met uitkomsten op gemeentelijk niveau voorzien ook, soms zelfs nog sterkere, bevolkingsgroei.
Toch krijgt ook Nijmegen op onderdelen in de nabije toekomst met krimp te maken:
- tussen 2015 en 2025 zullen de groepen veertigers en vijftigers krimpen;
- binnen de stad zal de ontwikkeling van wijken en stadsdelen uiteenlopen: groei in Nijmegen-Noord en aan het Waalfront, krimp in Dukenburg, Lindenholt en Nijmegen-Nieuw-West.
Figuur: bevolkingstoe- en afname per wijk, 2015-2025. Bron: Demografische Verkenning 2015.